Snusfornuft, når din hund ældes.

Picture of Betina Gorrissen

Betina Gorrissen

Hundeadfærdsbehandler og hundetræner hos Dig med hund i Charlottenlund.

Et spændende og omsorgsfuldt otium for din hund.

Den ældre hund kan tit være lidt overset i forhold til dens særlige behov. Selvom der er mindre fart på, er der masser af ting af foretage sig med sin hund, når den bliver ældre. Det er vigtigt at afsætte masser af tid til omsorg for den ældre hund og til at opfylde de ændrede behov, som alderen fremkalder.

Jeg har samlet de vigtigste råd og svar på, hvad du skal gøre for at passe rigtig godt på din ældre hund, så du kan have den længere. Se på din hund og tilpas alle aktiviteter til din hunds fysiske formåen.

Indholdsfortegnelse

5 vigtige omsorgsråd for den ældre hund

Forebyg sygdomme og observer din hund dagligt.

Det er svært at se, om din ældre hund har ondt. Den har ingen tydelige smertetegn som mennesker har. Med alderen kan den have udviklet forskellige skavanker/sygdomme og kroppen være ”slidt”. Hold dagligt øje med, hvordan den har det. Er der forandringer? Før begge dine hænder samtidig ned langs siden og mærk om alt er, som det skal være. Gør det samme foran, under maven, på ryggen og langs benene. Så kan du holde øje med din ældre hunds krop og eventuelle behandlingsbehov.  Husk regelmæssige dyrelægebesøg og eventuelt besøg hos -fysioterapeut eller hundemassør. Daglig tandbørstning er også vigtig for mundhygiejnen.

Gør livet i hjemmet og på bilturen mere komfortabelt.

Sørg for en blød og tyk hundeseng med et ekstra tæppe til at holde varmen. Hunde ligger mere ned med alderen, og benene, ryggen, hoften og dens knogler og led bliver lettere ømme og stive. Tæpper på gulvene er også nødvendige, så hunden ikke glider rundt og får endnu mere ondt. Mad- og vandskåle skal op i en højde, så den er fri for at bøje sig for langt ned. Det afhjælper især ømme skuldre. Sund mad med den rigtige sammensætning af vitaminer og mineraler er også vigtig.  Husk også en rampe til bilturene. Tving endelig ikke din hund til at lave hop op i et bagagerum eller gå på trapper.

Læs også: Hvilken hunderace skal jeg vælge?

Ældre familiehund

En ældre krop, syn og hørelse, men ikke nødvendigvis hjerne.

Hvis din ældre hund har nedsat syn skal man helst ikke flytte for meget om på tingene, lukke skabslåger og tage højde for det på gåturen. Hørelsen kan være nedsat. Brug gerne håndtegn og et tydeligt kropssprog til at gøre dig forståelig. Med alderen kan din hund få brug for hyppigere tisseture. Hverdagsrutiner giver forudsigelighed i hverdagen og ro.

Hold hjernen frisk.

Den ældre hund har en masse livserfaring og tager typisk alt med mere ophøjet ro. Hjernen kan holde sig frisk hele livet, hvis den bliver brugt og stimuleret. Så producerer den nye hjerneceller, bliver ved med at lære nyt, og kan tilpasse sig ændrede forhold. Hvis din hund ikke stimuleres, går hjernen i stå med risiko for udvikling af depression. Mange gamle hunde foretager sig alt for lidt, sover tiden væk og er i virkeligheden deprimeret. Den letteste måde at holde en hund frisk på, er er at lade den være en del af familiens aktiviteter. En hund elsker at have opgaver og føle sig nyttig.

På tur.

Tilpas altid gåturen til din hunds alder og fysiske formåen. Udover kropssele og en lang snor, så husk evt. en frakke i koldt vejr. Lad din hund selv vælge sit eget rolige tempo. Pres den ikke og gå ikke for lange ture. Kast hverken med bolde eller pinde. Sørg for at den møder eller får besøg af andre hundevenner. Kør den gerne til nye spændende steder, som giver udfordringer for hundesnuden. Det bevarer dens nysgerrighed og glæde ved livet.

FAQ

Det er ikke nogen sygdom at være gammel. En hunds ældning indtræder langsomt og indebærer en gradvis svækkelse af kroppens funktioner. Det afhænger af hundens størrelse og race, hvornår den er ældre og sener hen gammel. En lille hund modner hurtigere og lever også længere end en stor hund. Nogle hunde er allerede gamle, når de er 8-9 år (store hunde) og andre først når de er 12-15 år (små hunde). Udover genetiske forhold det vigtigt hvilket hundeliv og hvilken sundhedstilstand, din hund har haft. Kort sagt hvor godt man har passet på sin hund. Der findes eksempler på hunde, som er blevet helt op til 30 år.

Læs også mine 2 nyeste blogindlæg