Ny hvalp i hjemmet – Hvad gør vi?

Picture of Betina Gorrissen

Betina Gorrissen

Hundeadfærdsbehandler og hundetræner hos Dig med hund i Charlottenlund.

Forberedelser inden hvalpens ankomst i hjemmet

Der er ikke så meget tid til planlægning, når først hvalpen er ankommet. Forbered derfor hvordan den første tid med hvalpen skal forløbe fra afhentning hos opdrætteren til den er landet rigtigt hos dig. Hvad der skal ske de første dage? Hvor skal den sove? Hvordan får jeg den gjort renlig hurtigt? Hvad med børn og hundehvalp? Skal der ske ændringer i hjemmet og hvilket udstyr er der brug for til en hundehvalp? Der er masser af spørgsmål og sikkert lige så så mange overvejelser om grænser og opdragelse.

Indholdsfortegnelse

Hjemmet skal hvalpesikres

Forberedelse er med til at give hvalpen den bedste start. Når man får en ny hundehvalp i sit hjem, kan det anbefales at gemme alle ting af vejen, som hvalpen kan komme til skade ved at udforske. Det samme gælder værdifulde ting, som man ikke ønsker bidemærker i. Især ting i gulvhøjde, som hvalpen kan nå, som f.eks. sko, overtøj og tasker, er det bedst at gemme væk. Gulvtæpper er også gode at få af vejen, inden der eventuelt tisses på dem og indtil hvalpen, er blevet renlig. Heldigvis kun for en periode.

En anden mulighed er at lukke af til bestemte områder. En god ide er at bruge børnegitre f.eks. til visse rum eller trapper, så hvalpen ikke kommer til skade.

Alle løse ledninger i hjemmet, som kan bides over og give den nye hvalp stød, bør hæftes fast eller helt fjernes.

Giftige planter, rengøringsmidler, medicin og lignende, som kan være giftigt, skal også gerne væk fra hvalpen .

Indkøbsliste til hvalpen i dens nye hjem

  • En seng eller hundekurv til at sove i
  • Mad- og vandskål
  • Hundesele og 3 meters line
  • Legetøj og gode ting til at bide i
  • Transportbur eller sele
  • Børster og saks til pelspleje

Bliv enige i familien om hvad hvalpen må og ikke må

Hvalpene lærer hele tiden, også når vi ikke træner med dem eller er særligt opmærksomme på dem. De erfarer hurtigt, hvad de må eller ikke må, hvis vi er konsekvente. Hvis der er flere i en familie, skal alle helst gøre det samme.

Beslut jer derfor inden hvalpen kommer, hvad I vil have og ikke have i hjemmet. Hvis I har besluttet jer for, at den f.eks. ikke må tigge ved bordet, så hjælper det ikke noget at fodre den ved bordet. Hvis man giver mad fra bordet lære hvalpen, at det er her den lækre mad kommer. Mange dårlige vaner kommer af inkonsekvens.

Din hvalps første dag sammen med dig

Familien har glædet sig længe og endelig kommer dagen, hvor hvalpen skal hentes hos opdrætteren. På det tidspunkt er der allerede sket meget i en hvalps liv. Både syn, hørelse og lugtesans har udviklet sig og den har lært at gå indenfor sidste 8 uger. Langt de fleste opdrættere er professionelle og har erfaring med at overdrage hvalpe til nye familier.

For en hundehvalp er det en meget stor omvæltning at forlade sin mor og sine søskende og sin trygge base. Vær rolig og vis hvalpen omsorg, så den hurtigt finder ud af du passer på den.

På køreturen hjem kan det anbefales at have en person med udover den som kører bilen. Der skal være frie hænder til at holde øje og være sammen med og eventuelt hjælpe hvalpen. På hentedagen skal hvalpen ikke have fået særligt meget at spise for at undgå eventuel køresyge. Hold også gerne tissepauser undervejs, alt efter køreturens varighed.

Når hvalpen kommer hjem, skal den hurtigt tilbydes noget at drikke og spise. Giv den præcis det samme foder, som den fik hos opdrætteren. Hvis du ønsker at skifte mad, skal det ske gradvis og ved langsom iblanding af det nye hundefoder.

Derefter skal hvalpen måske have en lille lur eller have tid og ro til at undersøge sit nye hjem og sine nye omgivelser, indenfor og måske også udenfor. I hvalpens øjne er den kommet til et fremmed sted. Selve hjemmet og alt i hjemmet er helt nyt for hvalpen og kræver tid og tilvænning, før det føles som et trygt sted at være. Der er mange nye lugte og lyde og ting, som hvalpen ikke har set før. Det skal gerne hurtigt blive til kendte omgivelser.

Leg i haven

Hvor og hvordan skal hvalpen sove om natten?

Det er vigtigt at kigge på, hvordan man praktisk kan få det til at fungere i sit eget hjem. For at være tryg skal hvalpen sove ved siden af eller i nærheden af en anden. Det gælder selvfølgelig også første nat. Den har lige forladt sin mor og sine søskende, som den plejer at sove op af eller i nærheden af. Den har brug for nærheden og omsorgen.

En hvalp skal ikke pibe eller hyle “efter sin flok”. Det er tegn på, at den føler sig forladt og er bange. En hund, som er overladt for tidligt i sit eget selskab, kan udvikle frygt og seperationsangst og det er hverken i din eller hundens interesse.

Det letteste er nok at lade hvalpen sove i sin kurv ved siden af din seng. En madras på gulvet ved siden af kurven på et sted, hvor hvalpen på længere sigt skal kunne sove, er også en mulighed. Det tager tid, og trinvis flytning væk af enten madrassen eller kurven. Sengen er også en mulighed. Den skal kunne se, lugte og høre, at der er mindst en anden i dens nærhed.

Af hensyn til renlighedstræningen er det også vigtigt at være i nærheden, så man kan holde øje med, hvornår hvalpen har brug for at komme udenfor og besørge.

Hvis hvalpen piber om natten, skal man være lade være med at tage den op og i det hele taget give den særlig meget opmærksomhed. Det er misforstået godhed. Man skal være “kedelig” med langsomme bevægelser, så den hurtigt lærer, at man sover om natten. Det kan hjælpe at gabe og trække vejret tungt, så den ved at man er der og der skal soves.

Når hvalpen er begyndt at sove igennem og føle sig tryg, kan man langsomt begynde eventuelt at flytte kurven længere væk fra sengen, hvis det ønskes. Det kan også være, at hvalpen selv har fundet sit eget nye favoritsted i hjemmet. Den skal så typisk heller ikke ud om natten.

Hvor meget sover en hvalp?

En hvalp sover mellem 16- 20 timer i de første måneder. En hund sover ikke så længe af gangen, vågner og sover igen. Den skal have fred og ro til at sove. Af hensyn til hvalpens udvikling er det vigtigt, at den får sin søvn. Den skal heller ikke berøres eller kontaktes, når den sover. Den skal helt have fred.

Hvis der er børn i familien, må de aldrig vække hvalpen. Det er en god ide at lade hvalpen helt være, når den er i sin kurv, uanset om den sover eller er vågen. Den skal have sit helt eget “helle”, hvor den kan trække sig. Det giver også en roligere søvn på længere sigt.

Ny hvalp i familien

Skab tryghed de første dage og nætter

Hvalpen er meget lille og det er skræmmende for små hvalpe at være uden deres mor og søskende. Alle hunde er flokdyr og det er ikke naturligt for en hvalp at være helt sig selv og alene.

En hundehvalp gøres hurtigst tryg ved, at den i starten får lov til at være sammen med dig hele tiden, måske i din umiddelbare nærhed. En hvalp har brug for masser af omsorg og at føle at den møder forståelse for de signaler, som den sender. Den skal også vide, at den får sine basale behov for mad og søvn dækket.

Skab gode rutiner de første dage med ny hvalp i hjemmet

Det er en god ide at holde fri de første uger, når man får hvalp. At skabe gode og trygge vaner tager tid. Giv hundehvalpen en god start ved at gøre de samme ting hver dag på nogenlunde de samme tidspunkter og på samme måde. Hvalpen lærer hurtigt, at når man som hundeejer gør noget bestemt, så betyder det, at en bestemt ting vil ske, f.eks. når hundesnoren og selen hentes frem er, det fordi man skal på gåtur.

Hvalpen kigger på hvad vi gør og følger meget gerne med i alt, hvad vi foretager os. Det lærer den rigtigt meget af.

Hverdagsrutiner i forhold til mad, søvn, leg og ture giver forudsigelighed og medvirker til at skabe tryghed, omsorg og ro. Gode vaner giver basen til at kunne begynde med hvalpetræning og giver mulighed for at få nye indtryk og langsomt starte med socialiseringen og miljøtræningen. Jeg tilbyder hvalpetræning i Charlottenlund, hvor jeg har flere forskellige hvalpehold.

Hvordan lærer jeg min hvalp rutiner?

Ros hvalpen for den adfærd som du gerne vil have mere af og ignorer uønsket adfærd. Det hjælper ikke, at man irettesætter hunden med en masser “nej’er”. At sætte grænser i forhold til en hvalp er at vise hvad man værdsætter og give det værdi. Ved alene at belønne ønsket adfærd får man en hund, som er motiveret for kontakt og har lyst til at samarbejde. Hvis den får en belønning, får man den også til meget hurtigere og nemmere at vise en ønsket adfærd.

Renlighed: Få styr på det fra start

En hvalp skal lære at besørge udenfor. Det ved den ikke på forhånd. En hvalp skal ud hver gang den har sovet, spist eller leget eller på anden måde bevæget sig. I starten skal den tisse ca. 1 x i timen. Denne metode virker.

Hvis den bliver spændt eller lettere stresset, er det sværere at holde sig. Det er vigtigt at give den tid til at finde et egnet sted, som kan stimulere hvalpen til at besørge. Den skal have ro til at gøre sig færdig udenfor og helst ikke forstyrres imens. Den er først fysisk i stand til at holde sig mange timer, når den er ca. 6 måneder.

Det er vores ansvar at sørge for hele tiden at tage hvalpen udenfor, når det er tid. Når man har lært sin hvalp bedre at kende og ved hvilke tegn, den viser når den skal tisse, går det hurtigt med at få gjort den renlig. Når hvalpen signalerer, at det er tid, så begynder den selv at søge mod døren og eventuelt pibe. Så er man nået langt med træning af renlighed.

Man må aldrig straffe hvalpen, hvis den har et uheld og kommet til at besørge inde. Hvis den er ifærd med at tisse indendørs, så bær den forsigtigt ud. For helt at fjerne lugten er det vigtigt at rense grundigt på stedet med klorin eller rodalon. Hvis der er lugte tilbage på stedet, som hvalpen vil kunne sanse med sin snude, kan det invitere til at tisse samme sted igen. Vi mennesker vil ikke nødvendigvis kunne lugte det.

Dejligt hundeliv

Start socialisering med det samme

Miljøtræning og socialisering forebygger adfærdsproblemer senere hen i hundens liv. Det medvirker til at gøre hunden modstandsdygtig overfor stress og angst og øger dens evne til at tilpasse sig nye situationer og møde andre hunde og forskellige mennesker. 

Når hvalpen er faldet til i sit nye hjem, er det tid til at påbegynde socialiseringen og miljøtræningen og vise den sine udendørs omgivelser. Det sker ved gradvist at introducere hunden til forskellige miljøer, lyde og situationer, så den lærer at håndtere dem på en positiv måde. Det kan være at tage hvalpen med på tur i bil, introducere den til fremmede mennesker og dyr, og at udsætte den for forskellige lyde og lugte. 

Det kræver tilvænning af hvalpen. Hvalpen skal kort sagt ”livsvaccineres”. Mange oplevelser er den ikke født til, og som hundens fører skal det gøres ufarligt for hvalpen. Det skal være positive møder. Som voksen hund skal den helst kunne møde alle slags mennesker og andre hunde og dyr på en høflig og rolig måde. Start med korte møder, som foregår på en kontrolleret måde. Vær tydelig i dine signaler og vis vejen

Det er helt naturlig hundeadfærd at være nysgerrig og udforske omgivelserne. Hundehvalpe har lyst til at undersøge deres omgivelser og bruge alle deres sanser, især hvis det foregår på hvalpens præmisser og i dens tempo. Støt hvalpens nysgerrighed ved at give den tid og hvil selv i situationen. Hvalpen skal være tryg og må ikke blive stresset af oplevelsen eller mødet. Den skal have masser af positive oplevelser.

En hvalp skal aldrig tvinges til noget og skal have frihed til selv at vælge. Den skal heller ikke lokkes. Tænk også over, hvor den har haft sine første leveuger og hvad den evt. har prøvet, før I fik den hjem. Hvilken socialisering og miljøtræning har opdrætteren allerede givet hvalpen og hvordan kan det udbygges. Har den f.eks. været en del af en familie og boet i et hjem sammen med børn? Husk masser af hvil mellem de gode oplevelser.

På min hundeskole og hvalpetræning i Charlottenlund tilbydes plan for miljøtræning og socialisering.

FAQ

Den skal først være tryg. Det er helt normalt, at en hundehvalp ikke vil gå tur i den første tid. Når den er landet hos sin familie og har vænnet sig til sine nye omgivelser, skal den nok få lyst til at bruge alle dens sanser ved blandt andet at gå tur. Med tiden bliver gåturene også længere. Hvalpe har ikke behov for rigtig motion men til gengæld, at sanserne bliver stimuleret.

En god måde at stimulere en hvalp på, er at få den til at bruge sin snude der hjemme ved f.eks. at søge efter spredt mad eller godbidder på jorden eller eventuelt gemt legetøj. Så bliver hvalpen mentalt træt på en naturlig måde.

Når den har lyst til at udforske sine omgivelser og gå tur, er det også tid til at gå med den uden snor på et sikkert sted, hvor den ikke kan løbe væk.

Læs eventuelt også hvordan går jeg rigtigt tur med min hund

Mange hvalpe kan sagtens styre at have en madskål med foder stående fremme, som den spiser af, når appetitten melder sig. I starten kan hvalpen miste noget af sin appetit og her hjælper fri adgang til mad. Udover at kigge på sin hvalp og dens ernæringstilstand, anbefales det at følge med i hvor meget eller lidt hvalpen spiser. Hvalpen skal have flere måltider i starten, gerne 3-4 stykker om dagen.

Det meste hvalpefoder har på bagsiden en vejledning om fodermægder i forhold til forskellige vægtklasser. Her kan man få oplyst, hvor meget foder man skal give hvalpen. Der findes også hvalpefoder til bestemte hundestørrelser eller bestemte hunderacer.

I stedet for at putte foderet i madskålen kan det anbefales at sprede noget af foderet på køkkengulvet og lade hunden søge efter maden og på den måde bruge sin næse og få stimuleret sine sanser. Det kan være en god aktiveringsleg og et fint alternativ, når de små hvalpetænder driller og den har lyst til at bide i det forkerte.

Det er ikke naturlig hundeadfærd for en hundehvalp at være alene hjemme og overladt til sig selv. Den foretrækker at være sammen med dig. Den skal vide eller erfare, at man kommer tilbage. Det kræver tilvænning for hvalpen.

Det er også meget vigtigt, at hvalpen er parat til det. Der er forskellige måder, hvorpå hvalpen viser, at den er tryg nok til at kunne starte alene hjemme-træningen.

Begynd træningen, når hvalpen kan være i et andet rum end dig. Næste skridt er at kunne lukke døre indenfor i hjemmet uden at hvalpen reagerer ved at f.eks. at pibe eller være urolig (eksempel på stresssymtom). Det gentages så med hoveddøren i stedet, hvor man går udenfor i meget kort tid og flere gange. Så går man helt væk fra hoveddøren i nogle minutter.

Udvid gradvist tidsrummet hunden er alene og vær tålmodig og gå meget langsomt frem.

Den første tid er den sværeste for hunde. Det er vigtigt at gå frem i sin egen hvalps tempo og holde øje med, hvordan den tager det. Hunden må ikke være urolig eller pibe, og hvis den gør den, skal man gå tilbage til det trin, hvor det fungerede og hvalpen var tryg ved at være alene. Så har man allerede været for længe væk.

For at se hvordan den reagerer på træningen, kan det anbefales at bruge sin mobil til at video optage hvalpen. På den måde kan man både se og høre, hvordan hvalpen reagerer og forhåbentlig vide at den lille hvalp har det godt.

Hverken når man går eller kommer tilbage skal man dramatisere oplevelsen ved at virke for overstrømmende. Tag derfor rolig afsked og ankom roligt. Man kan eventuelt kigge kort på hunden og sige henholdsvis “farvel” og “hej”.

Det afhænger af den enkelte races, eventuelt blandingsraces størrelse. Små hunderacer skal naturligvis tage mindre på end f.eks. større racer. På bagsiden i hundens bog fra dyrlægen kan man følge med i om hunden følger sin egen vækstkurve i forhold til dens forventede størrelse, vægt og race eventuelt blandingsrace.

Kun meget små ture. Ca. 10-15 minutter, når den er 3 måneder og ca. 15-20 minutter, når den er 4 mdr. Se nærmere under fortsætterhold om hvor langt en unghund må gå.

Har du brug for hjælp ?

Det er vigtigt at være godt forberedt, inden man får ny hvalp i hjemmet. Hvis du lige har fået ny hundehvalp, er du meget velkommen til at booke mig til et hvalpebesøg. Der opstår hurtigt en masse spørgsmål, om bidehæmning, renlighed, alene hjemme tilvænning, ro, søvn og tryghed og samarbejde med hunden og kontakt.

Læs også mine 2 nyeste blogindlæg