Hvilken hunderace skal jeg vælge?

Picture of Betina Gorrissen

Betina Gorrissen

Hundeadfærdsbehandler og hundetræner hos Dig med hund i Charlottenlund.

Valg af hund.

Det er er vigtigt at sætte sig grundigt ind i hvad det indebærer at have hund og hvilke konsekvenser, som følger med.  Der skal være det rigtige match mellem ejer og hunderace.

En hund af racen Sibirian Husky er en skøn og meget aktiv hund, som er avlet til at trække og arbejde flere timer dagligt.  Ikke til f.eks. at ligge i en sofa indenfor og være alene hjemme det meste af dagen.

HBO-serien Game of Thrones har fået mange verden over til at anskaffe sig en slædehund/ Sibirian Husky, når de har skulle vælge deres nye hundehvalp. De er sikkert faldet for hundens smukke ydre og formåen i naturen. Det stigende antal indleverede huskies på internater rundt om i Europa og andre steder i Verden taler desværre for sig selv. 

Når man skal vælge hundehvalp, spiller hundens race, størrelse og temperament naturligvis en stor rolle. Man skal også være bevidst om forskellige krav til blandt andet mental aktivering, motionering, pelspleje, sundhed, miljø etc. stiller. Økonomi spiller selvfølgelig også ind. Valget af hvalp skal ske på et oplyst grundlag. Man skal vide, hvad det er for en hundehvalp, man får ind ad døren.

Indholdsfortegnelse

Træf det kloge valg før købet af hund

Her er et par anbefalinger og overvejelser, når det kloge valg om din drømmehund skal træffes:

Livsstil og tid

En hund er alt andet end bare en hund. Den hvalp, som passer til den ene familie, passer ikke nødvendigvis til den anden. Hvalpen skal helst passe til den familie og livsstil, som man har. En rettesnor er at tænke over, hvad man ønsker man at lave med sin hund og hvorfor man ønsker den bestemte hund. Hvilke forhold kan tilbyde man tilbyde en hund?

Nogle hunderacer kan nøjes med 1-2 korte ture ned ad vejen dagligt, mens andre hunderacer kræver lange gåture med masser af aktivering, både mentalt og fysisk. Uanset race skal der også bruges tid på samvær med hunden i form af eksempelvis pasning, soignering, bespisning og træning. Alt sammen nødvendigt for at hunden kan trives og være en glad familiehund. Den må heller ikke være alene hjemme for længe ad gangen.

Læs også: Hvordan går jeg rigtigt tur med min hund

Hunderacerne

Hunderacens ”speciale” er vigtigt at kigge på, når man skal vælge race. Det gælder om at finde lige den hundehvalp og race, som passer til din familie.

Vælg ikke ud fra udseendet alene og sæt dig ind i de hunderacer, som tiltaler dig umiddelbart. Der findes rigtig mange hunderacer at vælge i mellem plus alle blandingsracerne.  Alt efter hvordan man gør det op findes der ca. 350 rene hunderacer, som er anerkendt af FCI (fransk: Fédération Cynologique Internationale). Dansk Kennelklub vedkender sig de racer, som FCI har anerkendt.

Alle racer har hver sit særpræg, og alle er avlet med et bestemt formål. De er blandt andet avlet til at have bestemte funktioner og opgaver sammen med mennesket eller alene. Nogle er specialiseret til at jage (jagthunde), at passe på en ejendom (vagthunde) eller holde os mennesker med selskab (selskabshund).

Valg af hunderace

Størrelsen af hund

Størrelsen af hund spiller selvfølgelig også en vis rolle. Hunderacerne findes i alle størrelser. Man taler typisk om små, mellemstore og store hunderacer. En lille hund kan være meget energisk og løbe omkring, mens en stor hund kan være tung og løbe mindre. Det modsatte kan også være tilfældet og afhænger af, hvad den er avlet til.

En større hund kræver langt mere plads både indenfor og udenfor. Det er lettere at have en lille hund med rundt og den kan pakkes i en rejsetaske i flyet, hvis den skal med på rejse. Hvert flyselskab har deres egen vægtgrænse.

Hvis man bor i lejlighed og især et par etager oppe, skal man også tænke på om hunden kan klare trapperne. Lange slanke ben er bedre end en tunge og kompakte ben til trapper.

Hunde i forskellige stilarter

Når man skal vælge hunderace og senere hen opdrætter og kuld er det en god ide at undersøge, om der indenfor racen er forskellige stilarter, som den enkelte avler har fokus på.

Indenfor den enkelte race kan der være avlet i 2 forskellige retninger, som typisk er en brugs- og en udstillingsretning. Hunderacer i brugslinjen er i højere grad avlet til anvendelse til de funktioner og opgaver, som de oprindelig var avlet til, medens der for hunde med en udstillingsretning er mere fokus på hundens ydre og udseende.

Hvis man eksempelvis kigger på en hund af racen ”labrador” findes den i en gammeldags version og en jagtversion- formel 1. Selvom der er tale om samme race er de meget forskellige af både mentalitet og udseende. Formel 1 labradoren skal helst bruges til jagt og skal aktiveres mere for at kunne fungere i en familie. Den klassiske, tunge og mere afslappede labrador vil stille færre krav til aktivering og vil lettere kunne tilpasse sig et almindeligt familieliv.

Læs også: Ny hvalp i hjemmet – Hvad gør vi?

Den selvstændig eller den samarbejdsvillige type.

Nogle hunderacer er meget selvstændige mens andre er meget samarbejdsvillige, fordi de avlet til at have meget tæt kontakt med ejeren. Det afhænger af hunderacens ”speciale” eller det oprindelige formål, som den er avlet til. De hunderacer, som er avlet til selv at tage initiativ og tænke selvstændigt, vil også have sværere ved hundetræningen. Samarbejdsøvelser vil skulle trænes med høj motivation og glæde og ikke mindst variation i hundetræningen.

Pelsen

Det er vigtigt at pleje hundens pels rigtigt. Hunderacer har forskellige pels: Lang, kort, ruhåret, krøllet, kruset, glat, med eller uden underuld etc. Hver hunderace har forskelligt behov for pelspleje. Alt efter type kræver det forskellig pelspleje, som kan være daglig børstning eller at tørre pelsen over med en klud en sjælden gang.  Så kan der også komme bad og hundefrisør  oveni.

En langhåret hunderace kræver typisk mere pelspleje end en korthåret.

Det har også en stor betydning om racen fælder hele tiden, sæsonvis eller slet ikke. Både støvsugeren og tøjbørsten skal hyppigere findes frem, hvis man har en fældende race.

Blandingsrace eller ren race

Hvis man vælger en hvalp af en ren race ved man hvad man får. Det gælder både udseendet, temperamentet og adfærden. Hvis det er en professionel opdrætter, vil hvalpens forfædre have gennemgået flere undersøgelser for at undgå avl på forkerte hunde. Det kan være undersøgelser for racetypiske arvelige sygdomme, øjenlysning, gentest eller mentalbeskrivelse af temperamentet. 

En hund af blandet race er et mere usikkert valg, da man ikke helt ved hvad man får. Man ved ikke præcist hvordan den kommer til at se ud eller hvordan den bliver som voksen. Man vil skulle sætte sig ind i alle de racer, som findes i hunden for at få en ide. Man kan nemlig ikke forudsige hvilke egenskaber, som gives videre til hvalpen fra forældrene. Det er ikke bare en mellemting mellem de to forældre til hvalpen.

Der findes heldigvis rigtig mange eksempler på skønne blandingshunde, hvor deres familie har syntes at de er fantastisk dejlige. Jeg har selv en af slagsen. Man skal bare vide, at der ikke er en varedeklaration med.

Har du brug for hjælp!

Det valg man træffer, vil have stor betydning for ens liv og for hvalpen mange år frem. Hvis du står og skal vælge en ny hundehvalp er du meget velkommen til at booke mig til en enetime

Læs også mine 2 nyeste blogindlæg