Aktivering af hund

Betina Gorrissen

Betina Gorrissen

Hundeadfærdsbehandler og hundetræner hos Dig med hund i Charlottenlund.

Noget af det sjove ved at have hund er, at der findes så mange forskelle måder for hund og ejer at være sammen på. Hunde har et naturligt behov for at bruge deres sanser og være aktive. Hvis hunden ikke aktiveres og får sine behov dækket, kan den blive understimuleret og udvikle adfærdsproblemer. Selv i en travl hverdag kan det lade sig gøre, hvis man ved hvordan. Hvis det kniber med at få gode idéer til at aktivere din hund eller med at finde nye tricks, som kan give hunden mental aktivering , er der heldigvis masser af hjælp at hente for ejeren.

Indholdsfortegnelse

Forskellen på fysisk og mental aktivering af hund?

Mental aktivering og fysisk aktivering af hunde er to forskellige former for stimulering, der har forskellige indvirkning på hundens velvære og adfærd. Mental stimulering og aktivering involverer flere af hundens sanser og kræver også, at den tænker sig om og bruger sin hjerne. Fysisk aktivering af din hund giver den fysisk motion og træning ved brug af kroppen.

Betina med 2 hunde

Hvad betyder mental aktivering?

Betydningen af valg af øvelser og aktiviteter

Hvorfor er fysisk aktivitet ikke tilstrækkeligt? Når en hund også stimuleres mentalt, bruger den ekstra meget energi og bliver træt på en sund og naturlig måde. En hund, som for det meste er meget fysisk aktiv og eksempelvis kun har løbet på en gåtur, bliver ikke rigtig træt.

Den har stadig brug for opgaver, især næseopgaver, til at stimulere den mentalt. Man kan ikke gøre en hund træt ved motion alene. Den mentale stimulering kommer ikke af sig selv og man skal sørge for at hunden bruger sine sanser og hjerne. Det er nøglen til en velstimuleret hund.

Hvad med voksne hunde og hvalpe?

For voksne hunde, som på grund af alder, skader eller andre sundhedsmæssige årsager ikke kan deltage i fysisk aktivering, er det altafgørende at hunden stimuleres mentalt. Lær hunden næsearbejde.

Hvalpe bliver også hurtigt trætte og her er det meget vigtigt at fysiske aktiviteter og øvelser er tilpasset hvalpens alder og udviklingstrin. Det skal have ro til at opnå kropskontrol og finde sin balance.

Hvad forebygges?

Ved at aktivere din hund mentalt forebygger du også at hunden keder sig og er understimuleret. Hvis en hund udviser destruktiv adfærd og er hyperaktiv, vil den have svært ved at lære nyt og modtage træning. Det går hurtigt ud over den kontakt og forbindelse, der er mellem hunden og ejeren.

For at komme eventuelle adfærdsproblemer til livs er det vigtigt at finde overskud til at stimulere hunden mentalt. Den mentale aktivering er mindst ligeså vigtigt som den fysiske træning, og nok vigtigst.

Man skal også vide hvordan man belønner hunden og træner den med eksempelvis lydighedsøvelser eller samarbejdsøvelser, med et mere nutidigt ord. Her er opskriften ikke kun fysisk aktivering i form af længere og længere ture. Hvis du har udfordringer med din hunds adfærd, tilbyder jeg individuel hundetræning og lydighedstræning i blandt andet Hellerup, Charlottenlund, Gentofte og Klampenborg og i omegnen af København og Lyngby.

Aktivering af din hund

Hvilken form for aktivering af hunden?

Både fysisk og mental aktivering er vigtigt for en hunds trivsel. Det gælder alle hunderacer, både små og store størrelser og alle aldre. Det ideelle er at kombinere begge former for aktivering i øvelserne. Så får hunden et lykkeligt hundeliv og holdes sund og glad.

En hund, som ikke bliver fysisk og mentalt stimuleret, trives ganske enkelt ikke, og risikoen for, at adfærdsproblemer opstår, er stor. Mange adfærdsproblemer kan undgås eller afhjælpes ved rigtig aktivering. Nedenfor er angivet forskellige former for aktiviteter til rigtig aktivering af hunden.

Mental aktivering er mindst lige så vigtig som fysisk aktivering af hunden

Der findes rigtige mange veje til at få en harmonisk hund, hvis man ved, hvordan man aktiverer den fornuftigt. Det er meget vigtigt for hunden at bruge sin hjerne i kombination med sine sanser. Især lugtesansen er vigtig at få aktiveret. Når hunden bruger sin lugtesans og næsen, kommer hjernen automatisk på arbejde. Denne form for mental aktivering gør, at hunden trives og er velstimuleret.

En hund skal selvfølgelig også bruge sig selv fysisk og være aktiv. Den fysiske stimulering bidrager til at holde den sund og sikre dens fysiske form. Når en hund bevæger sig bruger den også sin taktile sans og træner sin ballancevne. Det styrker dens kropskontrol og bidrager til fysisk velvære. Det holder din hund sund.

Den fysiske aktivering giver også hunden og hvalpen en kanal til at bruge naturlige instinkter og reducere eventuel overskydende energi. Det er vigtigt, at den ikke bliver overstimuleret ved et alt for højt aktivtetsniveau. Ved overstimulering bliver hunden typisk hyperaktiv og kan have svært ved at kontrollere sig selv. Det handler ikke kun om motion. Mindst ligeså vigtigt er hvordan det sker. Den skal være træt efter en tur.

Labradore der leger sammen

Fysisk og mental aktivering. Mine bedste tricks og gode idéer.

De mere aktive råd til nye tricks

1. Gå og lufteture hver dag er selvfølgelige vigtige. Hvis den får 2 ture dagligt, må gåturen om morgenen gerne være et kendt sted og foregå i ens eget lokalområde. Gåturen skal foregå i langsomt tempo, så din hund eller hvalp kan nå at snuse og undersøge alle morgenens nye dufte – “læse dagens avis”. Den skal måske også nå at hilse på nogle af sine hundevenner undervejs. Den skal ikke aktiveres med hårde fysiske øvelser og løb.

Den anden daglige gåtur må meget gerne foregå på nye ruter eller udflugter til hundevenlige steder, hvor hunden kan løbe frit og måske mødes med andre hunde i en hundepark, en skov eller på stranden. Det er vigtigt at variere omgivelserne for at hunden stimuleres mentalt. Nye lugte, lyde og synsindtryk bidrager til mental stimulation.

Hvis terrænet skifter og har forskellige højder, kommer der en ekstra bonus oveni ved, at hundens balance og kropskontrol samtidig trænes. Sand og andet ujævnt underlag, som ikke er fast, hjælper på dette.

Mellem samvær og leg med hundevenner skal der også gives masser af tid og ro til næsearbejde. Tag den med på nye ruter under gåture eller planlæg udflugter til hundevenlige steder som parker, skove eller strande. Det vil udfordre hundens sociale færdigheder og give den nye oplevelser.

2. Man kan også aktivere sin hund ved at lave sin egen agilitybane eller forhindringsbane i sin have, hvor hunden skal gå rundt om, op på eller under ting. Når hunde skal balancere på genstande og have kontrol over kroppen bliver de i lige så høj grad stimuleret mentalt. Det kan også foregå indendørs. Kun fantasien sætter grænser for hvad man kan gøre.

3. Hvis hunden er vandglad, kan svømning være en god måde give den fysisk motion på.

4. En fjerde mulighed er at lave skovagility, hvor hunden udfører fysiske øvelser rundt om træer eller op på træstubbe eller bænke, som den skal balancere på. Man kan selvfølgelig også tilmelde sig på hold hos en professionel hundetræner, hvor hunden skal udføre bestemte fysiske øvelser og forhindringsbaner. Det kan eksempelvis være rally eller agility træning. Jeg tilbyder hvalpetræning i Charlottenlund, hvor jeg har forskellige hold. På mine hvalpetræningshold og hundetræningshold i Charlottenlund indgår også skovagility.

Hund der aktiveres i vand

Mere rolige tricks når din hund skal aktiveres

1. Hunde elsker at bruge deres snude og lugtesans ved at søge efter godbidder eller genstande, f.eks legetøj. Da hunden også skal bruge sin hjerne er det samtidig mental aktivering. Skjul godbidder rundt om i huset eller kast en håndfuld på græsplænen i haven og få din hund til at finde dem med næsen. Det kan også være på træstubbe i skoven.

Spred også gerne hundens mad eller foder på køkkengulvet eller græsplænen i haven, så hunden skal søge efter og finde det. Følg gerne med i næsearbejdet på afstand uden at sige noget eller vise hvor belønningen er. Opgaven er at hunden selv skal finde mad.

2. En yderligere måde, som kan aktivere den, er ved at hundens ynglingslegetøj gemmes og som skal findes af hunden. Husk at belønne hunden med godbidder i starten, når den viser dig sit legetøj eller ligefrem kommer med det til dig. En godbid, som kommer for sent, giver ikke den ønskede effekt.

3. Man kan også træne hunden til at hjælpe til med almindelige dagligdags gøremål som at hente hundesnoren inden gåturen eller avisen eller bære små ting for en.

4. Lær din hund ord, som er nyttige, når man skal lave søgeøvelser og lege. Ordet “søg” er vigtigt at kunne. Lær den også hvad alle i familien hedder. Hundeejere bliver som regel meget glade, når hunden kigger eller med snuden dutter på på den, som hedder navnet. Den kan genkende mange ord, i gennemsnit ca. 100 ord.

4. En anden leg kan være, at hunden lærer at søge efter mennesker. En slags gemmeleg. Her kan man bruge ordet “søg” og navnet på det familiemedlem, som den kender navnet på og som så gemmer sig. Når hunden finder sin ejer er det vigtigt at belønne hunden med godbidder.

Andre idéer til mental aktivering af din hund

Anskaf aktiveringslegetøj, eksempelvis et aktivitetsspil eller legetøj, som er specielt designet til at hunden stimuleres mentalt. Denne form for mental stimulering kræver problemløsning og forudsætter at din hund tænker og løser opgaver for at få fat i belønninger. Hunden lærer eksempelvis, at den skal kunne dreje på skiver eller løfte låg for at få adgang til godbidden.

Mental stimulering af din hund kan også ske ved at arrangere legeaftaler med andre hunde, som din hund har vist interesse for og kan lide. Når en hund har samvær med rigtige hundevenner går de typisk rundt sammen og undersøger omgivelserne. De vil også typisk kopiere det som den mest erfarne gør og kan måske bruges på et tidspunkt, hvor problemløsning bliver nødvendig. Socialisering med andre hunde til hvalpetræning eller unghundetræning på hold, er en oplagt mulighed for til at knytte tættere bånd til en gruppe eller enkelte hunde.

Hunde der aktiveres i skov

Tilpas hundens aktivering til lige netop din hund

Det er vigtigt at tilpasse leg og aktiveringen til præcis din hunds evner og behov. Se på din hunds reaktioner og vær opmærksom på de signaler, som din hund sender. Er det den rigtige fysiske motion af lige netop din hund?

Overvej den mentale aktivering, som passer bedst til din hund eller hvalp. Hvis det eksempelvis er næsearbejde er det vigtigt først at øge sværhedsgraden, når hunden har vist at den kan finde de ting eller mennesker, som den skal finde. Gå hellere for langsomt end for hurigt frem. Husk også at belønne hunden eller hundehvalpen.

Nogle hunderacer er hurtigere eller bedre egnet til eksempelvis skovagility. Se på hundens fysiske fremtoning for at forstå hvad den er avlet til og har fortrin for.

Hvordan skal man belønne hunden

Når man skal belønne en hund er det vigtigt med timingen i øvelserne. Godbidden skal komme med det samme for at hunden ved, at det lige netop er den bestemte ønskede adfærd, som den belønnes for. Hvis den kommer for sent kan man komme til at træne uønsket adfærd.

Godbidderne må også gerne smage ekstra godt, være bløde og varierede. Hundejere skal have godbidden klar i hånden. Der må ikke gå flere sekunder med at godbidden fiskes op af lommen, før den leveres.

Har du brug for hjælp til tricks og aktivering af hund?

Det er vigtigt at sikre både den fysiske og mentale stimulation. Det er vigtigt at tage hånd om uønsket eller destruktiv adfærd hurtigt og reagere. At træne med mental stimulering er afgørende.

Det er opskriften på en sund og harmonisk familiehund, som trives sammen med sin familie i ro og tryghed. Hvis du mangler tricks og idéer til aktivering, er du meget velkommen til at booke mig til en individuel træningssession med din hund.

Læs også mine 2 nyeste blogindlæg